Boikot  

Monday, January 26, 2009

Saya kumpul tin Coca-Cola. Saya ada bermacam variasi dari pelbagai negara. Hasil dari titik peluh mak saya yang memberi wang saku, saya ada sebuah koleksi yang menawan hati. Waktu saya ke Singapura tempoh hari, saya telah membeli dua tin lagi untuk menambah koleksi saya. Dengan senyuman, ayah saya menegur..

"Sekarang ni orang dah tak beli Coca-Cola, kita boikot". Saya tersipu malu. Perkara ini membuatkan saya berfikir..

Kita hendaklah memboikot barangan YahudiKonflik Israel-Palestin

Israel telah menyerang Genting Gaza, sebuah wilayah Palestin. Mereka memusnahkan rumah-rumah, sekolah-sekolah, hospital-hospital, yang semuanya tiada kena-mengena dengan soal keselamatan Israel. Mereka membunuh rakyat Palestin, kanak-kanak dan orang-orang tua. Mereka kejam. Mereka melakukan semua ini walaupun mendapat tentangan PBB.

Adakah ini perkara baru? Tidak. Hanyalah ulangan kepada peristiwa-peristiwa lepas. Perkara ini semua orang tau. Apakah agenda Israel di sebalik serangan ini? Sama juga agendanya dengan serangan-serangan lepas. Ia bukan soal Yahudi-Islam, di Israel juga ada orang Islam, mereka bebas beribadat.

Ini adalah perebutan wilayah. Israel adalah sebuah negara yang wujud hasil daripada perpisahan dengan negara asal, iaitu Palestin. Sama seperti Ireland Utara dan Republik Ireland. Sama seperti Korea Utara dan Korea Selatan. Sama seperti India dan Pakistan. Ketegangan masih berlaku walaupun sudah lama berpisah. Sama juga seperti Malaysia dan Singapura. Walaupun kita belum ada sengketa bersenjata, namun sengketa tetap ada. Sengketa ini kita kenali sebagai 'isu dua hala'.

Soalnya, Israel dan Palestin saling tidak mengiktiraf satu sama lain. Israel tidak mengiktiraf kepimpinan Palestin, manakala Palestin tidak mengiktiraf kewujudan Israel. Oleh itu usaha untuk perjanjian damai tidak pernah berhasil. Malah, kedamaian bukanlah agenda Zionis.

Israel telahpun menghentikan serangan terhadap Genting Gaza. Tapi mereka masih lagi menduduki wilayah itu. Dan oleh kerana mereka tidak lagi menyerang, Barrack Obama telah memberi amaran supaya Palestin tidak melancarkan serangan balas. Ya, Obama, yang dipuji-puji oleh segenap masyarakat Islam. Dalam ucapan pertabalannya sebagai Presiden Amerika, Obama telah mengulangi pendirian Amerika yang menyokong hak Israel untuk mempertahankan diri dan melancarkan serangan terhadap Palestin. Kemudian beliau melarang Palestin melancarkan serangan balas terhadap Israel. Ya, Obama yang diwar-warkan akan membawa perubahan. Hanya sekadar mengulangi pendirian presiden-presiden Amerika sebelum ini.

Apakah yang akan terjadi selepas ini? Adakah Israel akan mengundurkan diri? Tidak. Mereka akan membina penempatan-penempatan baru di Genting Gaza. PBB akan mengeluarkan usul melarang pembinaan ini. Ia akan tetap diteruskan. Dan Israel akan terus menjadi ahli PBB. Seperti yang telah saya katakan, ini hanyalah sekadar ulangan peristiwa-peristiwa lepas. Wilayah Israel akan menjadi lebih besar, sementara Palestin menjadi lebih kecil.

Peristiwa ini akan berulang lagi, 10 atau 20 tahun akan datang. Sementara itu, rakyat Palestin yang berpakaian compang-camping termasuk wanita dan kanak-kanak akan membaling batu-batu kecil dan kemudian ditembak oleh tentera-tentera Israel yang dilengkapi dengan kelengkapan perang terkini. Pokoknya, ia hanyalah sekadar ulangan kepada peristiwa-peristiwa lepas. Ia bukanlah perkara baru.Rakyat Malaysia Boikot Barangan Yahudi

Namun begitu, serangan Israel terhadap Palestin kali ini memberi kesinambungan yang besar terhadap rakyat Malaysia, sekurang-kurangnya yang beragama Islam. Adakah ia disebabkan oleh kepesatan teknologi maklumat dan komunikasi? Adakah rakyat Malaysia kini lebih prihatin terhadap konflik antarabangsa? Tak pasti. Apa yang pasti, rakyat Malaysia seperti tergigit lidah. Panik. Melatah. Menggelabah.

Apa yang dilatahkan pun tidak diketahui. Dan kenapa sekarang baru menggelabah juga menjadi tanda tanya. Sengketa Yahudi-Palestin sudah berlaku sejak kurun ke-19 lagi. Israel mengisytiharkan kemerdekaan pada tahun 1948. Sejak itu rakyat Palestin sudah dizalimi. Pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin telah berlaku ketika Perang Lebanon pada tahun 1982. Intifada sudah bermula sejak tahun 1987. Kenapa sekarang baru kita panik? Ini semua cerita lama.

Maka berduyun-duyunlah emel diterima menyenaraikan syarikat-syarikat milik Yahudi yang harus diboikot. Kemudian ia dicetak dan disebarkan, ditampal di mana-mana supaya kita tidak lupa. Sms-sms layang juga diterima, wajib disebarkan kepada 15 rakan terdekat. Wajib, jika tidak disebarkan, berdosa. Sehinggakan jika kita tidak memperkatakan mengenai Yahudi, kita dikira tidak updated.

Kita boikot. Tak boleh makan McDonald's, tak boleh minum Coca-Cola. Sama ada sebagai tanda protes, ataupun untuk secara langsung menjejaskan ekonomi Yahudi, tak pasti. Yang pastinya, kita boikot. Apakah kesannya? McDonald's kini lengang. Pekerja-pekerja mereka kini lebih mesra pelanggan. Marrybrown kembali beriklan di akhbar-akhbar utama dan televisyen. Kita mula mencari Zam-Zam Cola. Selain daripada itu? Adakah ia akan menjejaskan perniagaan syarikat-syarikat yang kita boikot? Di Malaysia, mungkin. Mungkin sehingga ke tahap menjejaskan mata pencarian segelintir pekerja-pekerja mereka, yang rata-ratanya rakyat Malaysia. Namun di syarikat induk, tidak. Mereka terus beroperasi seperti biasa.

Kita pernah boikot sebelum ini. Ketika kartunis Denmark menggambarkan nabi Muhammad sebagai pengganas, kita boikot barangan Denmark. Seluruh umat Islam boikot. Kita tuntut mereka minta maaf. Adakah mereka minta maaf? Tidak. Selepas itu Belanda terbitkan filem pendek bertajuk 'Fitna', yang mempersendakan Al-Quran. Sekali lagi kita boikot. Mereka juga tidak minta maaf. Kemudian kita kembali menggunakan barangan Denmark dan Belanda.

Berbalik kepada isu semasa. Katalah kita terus tidak makan McDonald's, kita terus tidak minum Coca-Cola. Tetapi, kita tetap menonton filem Hollywood. Kita tetap menggunakan emel Yahoo. Kita tetap menggunakan Windows. Pokoknya, semua ini tidak penting. Andai kata kita boikot keseluruhan ekonomi Yahudi sekalipun, kita hanya tidak menyokong sebahagian daripada agenda Zionis.

Kita akan tetap menonton bolasepak. Kita akan tetap menghias rumah dengan barang-barang mewah. Kita akan tetap membuat pinjaman bank untuk membeli kereta dan rumah. Kita akan tetap menonton Akademi Fantasia dan Raja Lawak. Kita akan tetap mengagungkan artis dan fesyen. Kita akan tetap menggunapakai sistem demokrasi. Apalah sangat boikot yang kita jalankan ini, lebih baik kita makan saja McDonald's, minum saja Coca-Cola.

Kenapa saya menulis tentang semua ini? Apakah impak yang saya harap dapat diberikan kepada rakyat Malaysia? Tak tau untuk persoalan pertama, tak ada untuk soalan kedua. Saya hanya menulis apa yang saya fikir. Beberapa orang sahaja yang akan membaca artikel ini, dan seorang dua sahaja yang akan membaca hingga ke tahap ini. Kenyataannya, sekurang-kurangnya untuk generasi kita, rakyat Malaysia tidak akan dapat lari daripada belenggu Zionis.

Sementara itu, kita akan terus makan McDonald's, minum Coca-Cola. Dan rakyat Palestin akan terus menderita.Edit 04 Feb 2009:
Saya tertarik dengan satu post dalam blog seorang rakan seperkolahan saya, Fadli Halim. Sila lah ke postnya yang bertajuk Boikot juga.


AddThis Social Bookmark Button
Email this post


8 comments: to “ Boikot

 • yaya
  January 28, 2009 at 11:08 AM  

  saya di dalam cerita ini adalah johan, die bukan yahudi.. tp die busuk.. sbb xgosok gigi..

 • Johan
  January 29, 2009 at 1:29 AM  

  Sape kata tak gosok?!!!

  GOSOK LA!!!!

  ...semalam

 • yaya
  January 29, 2009 at 10:05 AM  

  busssuuuukkkk sangat.. sampai sini pun bau.. hakahkahkahkhakahk..

 • hajime
  February 3, 2009 at 9:19 AM  

  blog2 ni sume pun yahudi!!!

 • alif-mikail
  February 3, 2009 at 1:17 PM  

  Persengketaan PALESTIN dan ISRAEL tidak boleh disamakan dengan persengketaan negara2 lain (termasuk Malaysia)

  YAHUDI telah termaktub di dalam AL-QURAN 'terbuang tanpa tanah' bermaksud tiada tanah untuk YAHUDI di muka bumi ini

  - Sila semak Tafsir pimpinan Ar-Rahman.

  YAHUDI dengan secara zalim telah merampas tanah air PALESTIN. Mereka mendapat sokongan penuh US untuk perkara ini.

  Itu je yang arif...

 • Johan
  February 3, 2009 at 3:51 PM  

  alif-mikail:

  Ko kena faham apa yang cuba aku terangkan kat situ, aku tak ambik kira yahudi-islam bila aku samakan persengketaan Israel-Palestin dengan negara lain.

  Tapi aku tak sangkal ape yang ko cakap, memang ada kelainannya. Walaupun aku kata persengketaan Israel-Palestin bukan soal Yahudi-Islam, tapi tetap ada hubungkaitnya.

  Kalau kita singkap sejarah, persengketaan antara Yahudi dan Islam di Palestin sebenarnya dah berlaku berpuluh2 tahun sebelum kewujudan Israel lagi. Sejak tahun 1890an lagi. Dan oleh kerana persengketaan Yahudi-Islam lah, maka berlakunya perpecahan negara Palestin dan wujudnya negara Israel.

  Cuma, pada pendapat aku, dalam konteks zaman sekarang, hubungan Yahudi-Islam dah tak relevan lagi dalam persengketaan Israel-Palestin. Andaikata Palestin dikuasai oleh kaum beragama lain, mereka akan tetap menderita dikerjakan Israel.

  Sebabnya? Israel mahukan wilayah Palestin tu. Macam yang aku cakap, ini adalah soal perebutan wilayah.

 • alif-mikail
  February 4, 2009 at 10:59 AM  

  kalau ikut sejarah sebelum pada tu lagi.. dari konstatinapel lagi.. (err betul ke eja?)

  selama berabad lamanya keturunan bani israel diutuskan para rasul untuk membimbing ke jalan yang haq.. tapi mereka membunuh nabi2..

  (Sila semak Kitab Tarikh)

  Sehingga diutuskan Nabi Isa A.S dari kalangan kaum Nasrani yang sama sekali menemplak kedudukan YAHUDI di muka bumi..

  YAHUDI menganggap hanya YAHUDI makhluk mulia di muka bumi.. bangsa lain adalah perosak dan wajib dibunuh!..

  Maksudnya nyawa orang ISLAM mereka umpamakan lebih murah dari nyamuk!

  bayangkan la kalau la YAHUDI ni ada negara berdaulat sendiri?? dgn US dia pelingkup!

 • Johan
  February 14, 2009 at 5:17 PM  

  Wah, saya sense sedikit emosi di situ.. Bagus, bagus. Sedikit emosi adalah perkara yang bagus.

  Saya ni pun cakap je yang banyak, emosi pun ada sikit, tapi action yang takde langsung.